Torr eller blöt mat?

Antingen så är innehållet i dina friluftsmåltider torrt eller blött . Det låter kanske lite missvisande med att skriva blött  men med det menas helt färdiglagad mat bara att värma på i en kopp eller gryta. Finns både som hård och mjukkonserver. Torr mat är ofta torkad eller frystorkad och man måste själv tillsätta vätska i form av varmt vatten för att få det att svälla och suga upp den förlorade vätskan som försvunnit i torkprocessen.. Med detta så kommer det naturlivis att förpackningarna med blöt mat väger mer än den torkade.


Blöt färdigmat väger oftast någonstans mellan 400-450g / portion
Torr mat väger oftast mellan 85-140g/portion.Om vi gämför vikterna för de tyngsta i respektive grupp 450g och 140g så är mellanskillnaden 310g. Det låter kanske inte så mycket men säg att du äter frukost, lunch och middag (3x310g) och är ute i tre dagar då blir det totalt 2790g extra vikt om du bara hade haft blöt mat jämfört med torr. Nästan tre kilo extra från start. Det är stor skillnad att bära på 12kg respektive 15kg i din packning.Om man nu vill ha blöt färdigmat så rekommenderas kortare turer då det väger rejält mycket mer än torkad. Man kan naturligvis köra en kombo och då ser man till att förbruka den blöta maten i början av turen så minskar du vikten på din packning snabbast. I samma andetag som man nämner frystorkad mat så ökar priset i förhållande till blöt/konserverad mat. I nuläger år 2020 så kostar en förpackning frystorkad lunch/middag ungefär från 90 kr och en motsvarande mjukkonserv ligger på 60kr (SEK). Frukostar och deserter är något billigare och ligger runt 45-55kr. Så det är inte alldeles gratis om man vill kosta på sig att bara äta frystorkat under en vecka eller två i naturen. Tyvärr så finns det inte så många alternativ om man vill ner i bärvikt.






Bäst i min test under 2019







Kommentarer